NL EN
0

De voordelen van een goede vochtbalans

Je hebt vast weleens gehoord dat je per dag ten minste acht glazen water van 250 ml moet drinken. Maar stond je er ook al eens bij stil waarom dat zo is? Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit water, een vloeistof die essentieel is voor onze dagelijkse functies. Hieronder vind je de voornaamste voordelen van een goede vochtbalans en een paar tips om je te helpen om meer water te drinken.

Fysieke prestaties maximaliseren

Of je nu een atleet bent, zwaar moet tillen op het werk of gewoon je gezondheid belangrijk vindt: een goede vochtbalans kan je fysieke prestaties optimaliseren.

Uit onderzoek blijkt dat een vochtverlies van amper 2 procent al kan leiden tot fysiek mindere prestaties. Wanneer je lichaam vocht verliest, zul je dat als volgt gewaarworden:

  • schommelende lichaamstemperatuur
  • sneller moe worden
  • moeite met het volhouden van fysieke prestaties
  • verminderde motivatie

Hoofdpijn voorkomen

Als je regelmatig hoofdpijn hebt, heb je er dan al eens bij stilgestaan dat te weinig vocht de oorzaak zou kunnen zijn? Er is een verband tussen hoofdpijn en migraine, en vochtverlies. Afhankelijk van het soort hoofdpijn dat je hebt, kan meer water drinken de pijn verminderen. Dus, de volgende keer dat je bonzende hoofdpijn hebt, grijp dan eens niet naar de aspirine maar naar de waterfles.

Spijsvertering bevorderen

Een ander voordeel van meer water drinken is dat je spijsvertering verbetert en je darmen beter werken. Er is een verband gevonden tussen vochtverlies en constipatie, en wel voor alle leeftijden.

Niet alleen kan meer water drinken helpen bij het oplossen van constipatie; uit onderzoek is ook gebleken dat koolzuurhoudend water daarbij beter werkt dan bronwater.

Nierstenen bestrijden

Nierstenen kunnen erg pijnlijk zijn. Je kent de oude middeltjes waarschijnlijk wel, zoals het drinken van veenbessensap, maar de beste manier om nierstenen te bestrijden is door meer water te drinken. Door het water verlaagt het zoutgehalte in je voedsel, en een zoutarm dieet is precies wat je nodig hebt om pijnlijke nierstenen te voorkomen.

Water kan zelfs helpen om de nierstenen kleiner te laten worden zodat je ze makkelijker uitplast. Het is ook mogelijk dat meer water de kans op nierstenen überhaupt kleiner maakt.

Katers voorkomen

Mensen denken vaak dat veel water drinken een kater kan voorkomen, maar eigenlijk helpt het alleen tegen de symptomen van de kater. Door water te drinken, houd je de vochtbalans op peil en dat kan helpen om de tekenen van vochtverlies te voorkomen, zoals moeheid, dorst en hoofdpijn.

Als je gedronken hebt, neem dan eerst een glas water voordat je naar bed gaat en houd nog een glas water binnen bereik voor als je 's nachts wakker wordt met een droge mond.

Minder droge mond en slechte adem

Zorg dat je genoeg drinkt. Genoeg water drinken helpt tegen bacteriën die kunnen groeien in een droge mond vanwege het gebrek aan speeksel. Water helpt om een vieze smaak en slechte adem weg te spoelen.  

Gewicht verliezen

Een van de grootste voordelen van voldoende vocht is dat het helpt bij afvallen. Voldoende water geeft je langer een vol gevoel. Het kan ook je metabolisme versnellen waardoor je meer calorieën verbrandt wanneer je rust. Wil je gewichtstoename op de lange termijn voorkomen? Ook daar kan water bij helpen. Laat de frisdrank dus staan en pak in plaats daarvan een fles bruiswater.

Heb je moeite met voldoende drinken?

Heb ook jij het moeilijk om altijd voldoende water te drinken? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips.

  • Wacht niet tot je dorst hebt voordat je drinkt
  • Krijg je trek, drink dan wat water
  • Ga je uit eten? Drink in het restaurant een glas water voor je gaat bestellen
  • Drink water voor, tijdens en na het sporten

De truc is om altijd water bij de hand te hebben zodat je de hele dag door slokjes kunt nemen. Water meenemen helpt ook om minder snel naar frisdrank of een ander suikerhoudend drankje te grijpen waar je niets aan hebt.

Wil je niet de hele dag smaakloos, plat water drinken? Probeer dan eens koolzuurhoudend water en alle fantastische smaken waardoor je blij wordt dat je de frisdrank hebt afgezworen. Drink alleen geen koolzuurhoudend water tijdens het sporten; dan houd je het beter bij gewoon plat water.

Er is koolzuurhoudend water in allerlei natuurlijke smaken. Koolzuurhoudend water is een leuke, smakelijke manier om meer water te drinken. Schakel je over op koolzuurhoudend water dan zul je waarschijnlijk veel makkelijker je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bereiken. Water drinken wordt veel minder een probleem. De bubbels maken alles zo veel leuker!